söndag 23 november 2014

Fick tag i en lite mer high-end speccad CP-spelare, som matchar min förstärkare utseendemässigt ...

Ja, mitt tidigare fynd Sony CDP-291 från en källare någonstans var ju trevligt, särskilt som utseendet passade med min förstärkare i datorrummet. Dock så är förstärkaren, TA-FB940R, Sonys värsta modell från den tiden det begav sig(2001-2003) medans CD-spelaren var deras enklaste typ 15 år tidigare(även om den har en exotisk och spännande DA-omvandlare i Philips TDA1543A-S1). Helt ok, men inte idealisk matchning, fast det låter bra ljudmässigt.

Som tur är finns nätet, jag hittade en Sony CDP-XB930 som var Sonys bästa CD-spelare exakt vid samma tid som min förstärkare tillverkades och som var till salu. Idealiskt! 500Kr senare står den hemma och förgyller hyllan på datorbordet(vi pratar "datorstereo" här, som substitut för PC-högtalare).

Spelaren är intressant tekniskt, välbyggd och tung för en CD-spelare(6.0Kg), med mittmonterad släde som använder en fixerad laser och magnetisk skivpuck för skivan. Spelaren använder Sonys egna helt proprietära "Current Pulse D/A Converter", om vilken Sony har släppt minimalt med information. Det är i alla fall bara Sony som använder den, så den är lite speciell. Det har dock framkommit att det är en 1-bits Delta/Sigma D/A-omvandlare, precis som i alla moderna CD/DVD/BluRay-spelare(och ljudkort/USB-DAC:ar). Den analoga linje-utgången är hyfsat påkostad med 2st Texas Instruments OPA2134P OP-förstärkare (en på varje kanal) vilket är ett klart steg upp från vanligt använda OP i CD-spelare. Även ett steg upp mot vad som brukar sitta även på dyrare ljudkort.

Digitalfiltret är också¨speciellt, det är ett av Sonys egna 8x översamplings digitalfilter, men det listiga är att det går att ställa antingen "av" eller med 3 olika brantheter. Rätt klurigt!

Specificationerna är high-end med 113dB i S/N, 105db i kanalseparation, 100dB i dynamik och 0,0025% THD+N och den spelar brända skivor utan problem, är snabb och visar CD-text.

Hursomhelst,. den passar perfekt med min förstärkare, så uppdraget är slutfört:


Ett test från HiFi&Musik av spelaren:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar